Roeselare

Zondag28-04-2024Gesloten
Maandag29-04-20247:00 tot 18:00
Dinsdag30-04-20247:00 tot 18:00
Woensdag01-05-20247:00 tot 18:00
Donderdag02-05-20247:00 tot 18:00
Vrijdag03-05-20247:00 tot 18:00
Zaterdag04-05-20248:00 tot 11:45
Zondag05-05-2024Gesloten

Oudsbergen

Zondag28-04-2024Gesloten
Maandag29-04-20248:00 tot 17:00
Dinsdag30-04-20248:00 tot 17:00
Woensdag01-05-20248:00 tot 17:00
Donderdag02-05-20248:00 tot 17:00
Vrijdag03-05-20248:00 tot 17:00
Zaterdag04-05-2024Gesloten
Zondag05-05-2024Gesloten
Openingsuren Sluiten Momenteel gesloten Aanmelden

Tuinklussen te doen in juli-augustus

De zomermaanden zijn heerlijke maanden om bezig te zijn in de tuin. Eén- en tweejarigen zorgen voor spektakel in borders, terrassen en balkons. Zomerbloeiende bol- en knolgewassen eisen hun plekje op in de tuin. Met een paar kleine ingrepen tussendoor zorgt u ervoor dat de tuin er de zomer rond mooi blijft uitzien.


ONDERHOUD

- De meeste onkruiden hebben hun eerste groeipiek en zaadproductie achter de rug. Door de dichte plantengroei hebben de meeste zaden weinig kans om te kiemen. Hierdoor is de onkruidgroei in de zomermaanden eerder beperkt. Nieuwe kiemplantjes  kunnen eenvoudig op een zomerdag manueel worden verwijdert en ter plaatse blijven liggen. De combinatie zon en droogte doet dan de rest.

- Het meeste werk in juli bestaat uit het verwijderen van verwelkte bloemen zoals bij rozen en éénjarigen. Houd het wekelijks bij om de border mooi te houden en de doorbloei te bevorderen. Om extra bloei te bevorderen kan je gebruik maken van meststoffen. Denk aan DCM organische meststof voor rozen en bloemen die onder andere beschikt over kalium voor intense bloemkleuren en aangepaste voeding om langdurige bloei te verzekeren. Bovendien toepasbaar voor de biotuin en planten in pot. 

- Controleer of de planten geen bladluis hebben op de topjes of onder het blad. In deze tijd van het jaar ontstaan vaak gevleugelde generaties, die zich op de wind laten meedrijven. Spuit ze weg met een harde waterstraal, gebruik een zeep/spiritusoplossing, of laat hun natuurlijke vijanden, het lieveheersbeestje, zijn werk doen.

- Installeer een regenton onder de dakgoot, zo heeft u altijd zacht gietwater bij de hand. Zet de ton op een verhoging zodat u gemakkelijk kunt tappen

- Zorg ervoor dat de tuin in orde is voordat u op vakantie vertrekt en zet terraspotten in de schaduw. Vet de terraspotten nog bij met DCM vloeibare meststof voor terrasplanten. Deze meststof is ideaal voor het bemesten van onder andere Laurier en Oleander. Zorgt voor frisgroen blad en een uitbundige bloei. Ook terug inzetbaar voor de biotuin.

- Dek de aarde van alle planten in pot af met een mulchlaag, hierdoor verdampt het water in de grond minder snel.

 

- De toegediende meststoffen in de lente zijn inmiddels door de planten opgebruikt terwijl de zomerbloeiers tijdens het vormen van hun knoppen en bloemen er net nood aanhebben. Daarom heeft de border in juni of juli behoefte aan een tweede bemesting. Voeg ook elke twee weken een scheutje vloeibare mest toe aan het gietwater van kuipplanten, dat zorgt voor een extra uitbundige bloei. 

- Ook de rozen kunt u nu bijmesten met speciale rozenmest om een tweede bloei te stimuleren. Zie hierboven de uitleg over de DCM organische meststof voor rozen en bloemen.  Geef zomerbollen kaliumrijke bloembollenmest, zo worden de kleuren intenser.  Stop eind juli met bemesten.

- Voeg ook elke twee weken een scheutje vloeibare mest toe aan het gietwater van éénjarigen bv. in bloembakken. Dat zorgt voor een extra uitbundige bloei.  Gebruik DCM vloeibare plantenvoeding huis en tuin. Deze meststof is samen gesteld met organische meststoffen, en een verhouding van 6-6-4 N( nitraat) P (fosfor) en K (kalium). En kan je nagenoeg ook voor andere planten gebruiken, zowel binnen en als buiten. Ook toepasbaar voor de biotuin.

- Voorzie een grote schaal met water voor de vogels.

- Span geen netten over fruitbomen of bessenstruiken om vogels te beletten van het fruit te snoepen, ze raken er vaak in verstrikt. Aluminiumfolie, strips en cd-roms is een meer vogelvriendelijke oplossing. Of laat de vogels meegenieten van het (klein)fruit als er voldoende is.

- Ondersteun hoge bloeiers met stokken of plantensteunen. Je kan dit onder andere doen met bamboesteunstokken. De bamboesteunstokken zijn in onze webshop verkrijgbaar in verschillende lengtes: 91 cm, 122 cm, 152 cm, 183 cm, 213 cm, …

- Geef bij voorkeur niet s’avonds water! Het water verdampt weinig of niet, dit is een extra stimulans voor de ontwikkeling van schimmels zoals Valse meeldauw of witziekte. Water geven gebeurt om onder andere die reden ook zo veel mogelijk aan de voet van de plant. Een andere reden om de plant aan de voet water te geven is omdat waterdruppels op het blad zorgen dat het blad verbrand geraakt door het vergrootglaseffect van waterdruppels. Beste tijdstip voor watergift is tussen 5 en 7 uur s’ochtends. Een zweetslang met timer kan hiervoor uitkomst bieden. Hou hierbij in de gaten dat de planten niet te veel water krijgen. Een extra kanttekening dat we hierbij willen maken is dat planten dieper wortelen zodra ze moeten zoeken naar water. Hierdoor gaan ze dus beter tegen de droogte kunnen als ze over het algemeen iets minder water krijgen. Geef dus enkel water als de plant er merkbaar nood aan heeft. Bij bomen kan men werken met een waterzak zodat de waterafgifte op een geleidelijke manier kan gebeuren. Zeker bij recente aanplantingen is dit een must.  Bij droge periodes kan een bemesting van Oenosan de plant weerbaarder maken tegen droogte. Oenosan is een kalkmeststof en activeert het immuniteitssysteem van de plant en bouwt zo de weerstand op tegen droogte, indringers, ziekte, …  

- Volgende bloembollen: tulpen en allium’s moeten jaarlijks heropgegraven en bewaard worden om een kwaliteitsvolle bloei te hebben. Het bewaren kan het best op een koele, donkere, droge en luchtige kamer.

 

SNOEIEN

Druif/Vitis

Tijdens het groeiseizoen vormt de druif nieuwe zijscheuten en dit kost veel energie. Kort de zijscheuten stelselmatig in tot op één blad om de vorming van trossen te stimuleren. Haal bladeren die schaduw op de druiventrossen werpen weg zodat de druiven optimaal kunnen profiteren van de zon. Snoeien kan gebeuren met eenvoudige Felco 2 handsnoeischaar. Enkele goede cultivars van druif: ‘Boskoop Glory’, ‘Himrod’‘Vroege Van Der Laan’, ...

Blauwe regen/ Wisteria

De Wisteria is een sterke groeier die twee snoeibeurten per jaar nodig heeft om wildgroei te voorkomen. Wanneer de bloei is gestopt, knipt u zijtakken weg tot vijf à zes knoppen van de hoofdstengels. Zo krijgt de plant de kans nieuwe knoppen te vormen en zal hij bloeien met volle, lange trossen. Ook dit kan terug beuren met een Felco 2 handsnoeischaar. Een goede toepasbare cultivar hiervan is de Wisteria sinensis ‘Prolific’.

Snoei nooit boven de 25 graden, dit is niet goed voor de planten. Dood hout mag je wel altijd wegknippen.

 

Lavendel/ Lavendula

Lavendel kan je nu iets terug knippen voor een 2e bloei. Knip nooit tot op het houterige deel van de plant, hier komen namelijk geen nieuwe scheuten op.

 

Zomersnoei bij pitfruit (= appels en peren)

Snoei daarnaast het waterlot (lange rechtopstaande scheuten) uit de fruitbomen. In juli en augustus is dit een snoei waardoor het zonlicht tot aan het fruit kan, zodat het beter kan rijpen. Het snoeien gebeurd doorgaans een drie à vier weken voor het oogsten van het betreffende fruit. Door de betere belichting tot in de fruitboom is er minder kans op uitbreiding van schimmels en plagen. Een mogelijk beginnende aantasting van schimmels (o.a. meeldauw/ witziekte, schurft, vruchtboomkanker,  ...) kan meteen ook verwijderd worden. Bij appels en peren kun je nu al zien welke vruchten er klein zullen blijven. Deze mag je nu verwijderen, zodat alle energie naar de andere vruchten kan gaan zodat die dikker kunnen worden.

 

Steenfruit

Steenfruit zoals kersen, krieken, perzik, abrikozen en pruimen worden steeds na de oogst gesnoeid. Dit bij voorkeur bij droog weer zodat de wonden snel opdrogen.

 

Hedera/Klimop

Houd daarnaast de Hedera in de gaten: die groeit vaak ontzettend snel. Flink terug snoeien kan dan ook geen kwaad, hij loopt vanzelf weer uit.

 

Bamboe

Heb je je bamboe nog niet opgesnoeid? Doe dit dan nu. Knip dunne takken aan de rand van de pol terug tot op de grond en haal een aantal dikke oude takken weg.

 

Bomen

Het is nu ook het moment om de Haagbeuk, Berk, Esdoorn en Walnoot te snoeien. Ze staan nu vol in het blad, wat het perfecte moment is om ze wat terug te snoeien indien nodig. Kleinere takken kan je snoeien met een Felco 2 handsnoeischaar en de dikkere takken met een Felco 611 snoeizaag.  

 

Ligustrum

De Ligusterhaag kan terug een snoeibeurt gebruiken. Knip liguster vrij kort en strak om een mooi geheel te behouden. Door te snoeien dwing je de plant om zich terug te vertakken. Hoe vaker je een haag knipt, hoe dichter deze wordt waardoor je meer privacy bekomt. 

 

Vaste planten/eenjarigen

Zolang je rijke bloeiers als pronkerwt (Lathyrus vernus) blijft knippen, gaan deze eenjarigen lekker door met bloemen maken. Doe je dit niet, dan vormen ze zaad en geen nieuwe bloemen meer. Vroeg in juli kun je ook uitgebloeide vaste planten terugknippen zodat ze nieuwe bloemknoppen kunnen vormen. Dit werkt onder meer bij Ooievaarsbek (Geranium), Nepeta, Salvia, ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla) en korenbloemen (Centaurea cyanus).

Verwijder uitgebloeide bloemen van eenjarige zomerbloeiers. Daardoor bloeien deze planten langer en blijven ze er fris en gezond uitzien.

 

PLANTEN

Vul lege plaatsen in de border met bloeiende planten. Ze zijn nu op hun mooist beschikbaar bij tuincentra.

Zie je nog gaten in de border? Denk dan aan zomerbollen op pot. Je koopt ze nu in knop of bloei bij kweker of tuincentrum. Leuk is geluksklaver (Oxalis) als randbeplanting van de border. Tussen weelderig siergras komen eyecatchers als Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus) en kuiflelie (Eucomis) goed tot hun recht. En kan de border nog wel wat vuurwerk gebruiken, denk dan aan Montbretia’s (Crocosmia) en dahlia’s (Dahlia). Die laatste kun je eventueel gewoon met pot en al ingraven. Handig als je ze straks na de bloei weer wilt rooien.

Koop geen planten vlak voor de vakantie. Ze hebben extra water nodig.

Plant laatbloeiende Clematis zoals 'The President' om bloemen te hebben tot in oktober.

Steek de bollen van de Colchicum / herfsttijloos in juli in de grond om in hetzelfde jaar vanaf september tot november van de bloemen te genieten. Plant de bloembollen uit op een onderlinge afstand van 15 cm met een plantdiepte van 10 cm. Je kunt de bollen van de herfsttijloos ook in bloembakken aanplanten zodat je ze op de vensterbank of op het terras of balkon kan bewonderen.

 

ZAAIEN

Ook in juli kunnen nog tweejarige planten gezaaid worden. Denk bijvoorbeeld aan Alcea rosea, Digitalis purpurea, Aquilegia en Lunaria annua. Maak voor het zaaien de grond goed nat en let erop dat de grond niet uitdroogt. Zaai nu vingerhoedskruid (Digitalis), judaspenning (Lunaria), muurbloem (Erysimum) en teunisbloem (Oenothera), ze bloeien volgend jaar.

Het zaad van tweejarigen kun je na de bloei direct weer opkweken. Probeer het eens uit met stokrozen (Alcea rosea), judaspenning (Lunaria), muurbloemen (Erysimum cheiri) of teunisbloemen (Oenothera). Zodra ze na het ontkiemen twee paar blaadjes hebben gevormd, kun je ze in potjes verder laten groeien. Zet ze op een schaduwrijke plek en geef regelmatig water. In september, als de aarde nog warm is, kun je ze al uitplanten. Spot je al zaailingen rondom de moederplanten? Die kun je eventueel nu al voorzichtig verhuizen naar een geschikt plekje. Ze vormen dit jaar alleen nog maar blad.

 

MOESTUIN

Kruiden kunnen de komende weken geoogst, gedroogd of ingevroren worden. Pluk, knip of snij ze ‘s morgens vroeg, dan geuren ze het meest. Door regelmatig aan uw kruiden te snijden (oogsten), zullen de kruiden ook steeds nieuwe verse scheuten aanmaken. Hoe meer jonge scheuten je gebruikt, hoe beter de smaak. Juli is één van de eerste grote oogstmaanden. Nu kunnen onder andere courgettes, sperziebonen, peultjes, tuinbonen, worteltjes, kruiden, zomerkooltjes, sla en andijvie geoogst worden. Oogst bessen op een zonnige morgen wanneer de dauw is opgedroogd.


In juli kunnen nog bladgroenten gezaaid worden om in augustus tot en met oktober te kunnen oogsten. Denk bijvoorbeeld aan sla en andijvie. Zaai elke twee weken een rijtje sla en radijs om de oogst te spreiden.

Knip bieslook geregeld tot de grond toe af. Binnen twee weken ontwikkelen zich al de volgende sprieten.

Blijf schoffelen en hou het tussen de beplanting vochtig door middel van mulchen, zeker in de moestuin!

Geef de tomaten in de tuinkas regelmatig water en voeding. Haal ook het blad weg dat tomaten uit de zon houdt. Anders worden ze niet rijp. De tomaten die buiten groeien mag je toppen nadat ze vier vruchttrossen hebben gevormd. In ons klimaat krijgt die vijfde tros toch geen kans om rijp te worden en kunnen de planten al hun energie richten op de eerste vier trossen. Nijp de planten in tot één blad boven de vierde tros. Om mooie grote vruchten te bekomen, kun je bijmesten met een meststof met een hoog kaligehalte zoals de DCM VIVIKALI (hoog 20% kalium, laag 2% stikstof). Blijf de planten ook dieven en aanbinden.

Laat aardappelen na het rooien nog enkele uren in de tuin drogen vooraleer ze naar binnen te brengen.

Laat courgettes niet langer worden dan ± 20 cm. Grotere exemplaren smaken minder lekker en zorgen ervoor dat de plant uitgeput geraakt.
Na de oogst van de laatste aardbeien mag je alle bladeren afknippen met een haagschaar met rechte messen. Deze oude bladeren hebben niet veel nut meer voor de planten.

Bij warm en zonnig weer de serre tijdig afschermen of aanwitten en regelmatig luchten. Laat de ramen zoveel als mogelijk dag en nacht open staan, maar voorkom tocht.

 

KLEINFRUIT

Na de oogst van de zomerdragende frambozen, worden de takken die vruchten hebben gedragen tot aan de bodem af gesnoeid met een Felco 2 handsnoeischaar. Er zullen massaal nieuwe twijgen uit de grond verschijnen die volgend seizoen frambozen zullen dragen. Beperk het aantal takken echter tot maximum tien stuks per plant. Goede cultivars van frambozen: ‘Autumn Bliss’, ‘Fallgold’, ‘ Golden Everest’, ‘Heritage’, ‘Tulameen’, …

Zwarte bessen snoei je best onmiddellijk na de oogst. Hierbij snoei je de besdragende takken terug tot op de lager gelegen jongere scheuten.

Struiken van de braambes bloeien en dragen vruchten op het éénjarige hout. Daarom moet je de lange uitlopers naar de grond leiden en verankeren zodat ze op die plaatsen nieuwe wortels kunnen aanmaken. Heb je niet graag de stekels van braambes werken dan met deze cultivar: ‘Thornless Evergreen’.

 

GAZON

Om uw gazon in topvorm te houden dient u deze om de 4 á 6 weken te bemesten. Verschillende soort meststoffen bevatten andere hoeveelheden aan stikstof, fosfor en kalium. In de zomer dien je vooral voor meststoffen met een hoog stikstof gehalte te kiezen om een stevige grasgroei te bevorderen zoals de DCM Vital-Green. In de herfst zal je eerder voor een meststof met een hoog kalium gehalte moeten kiezen zoals de DCM najaar gazon. Zorg ervoor dat je bemest wanneer er regen voorspeld is, zoniet loop je het risico dat jouw gras “verbrandt”.

Maai het gazon een keer per week en kies bij voorkeur voor mulching. Zo beschermt u het gazon tegen uitdroging en geeft u natuurlijke voedingsstoffen terug aan de bodem. Door 1x per week te maaien zorg je er tevens voor dat ongewenste kruiden geen kans krijgen om uit te schieten.

Verhoog de maaihoogte tijdens hete, droge periodes. Zo houden de grassprieten voldoende lengte over om droogte beter te doorstaan. Het gras slaat namelijk vocht op in de bladeren.  

 

VIJVER

Haal een eventueel overschot aan draadalg uit de vijver.
Vul de vijver regelmatig bij, verwijder uitgebloeide waterlelies en haal het kroos weg. Maak de vijverfilters ook gelijk schoon. Snoei je vijverplanten nu indien nodig.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven