Roeselare

Zondag28-04-2024Gesloten
Maandag29-04-20247:00 tot 18:00
Dinsdag30-04-20247:00 tot 18:00
Woensdag01-05-20247:00 tot 18:00
Donderdag02-05-20247:00 tot 18:00
Vrijdag03-05-20247:00 tot 18:00
Zaterdag04-05-20248:00 tot 11:45
Zondag05-05-2024Gesloten

Oudsbergen

Zondag28-04-2024Gesloten
Maandag29-04-20248:00 tot 17:00
Dinsdag30-04-20248:00 tot 17:00
Woensdag01-05-20248:00 tot 17:00
Donderdag02-05-20248:00 tot 17:00
Vrijdag03-05-20248:00 tot 17:00
Zaterdag04-05-2024Gesloten
Zondag05-05-2024Gesloten
Openingsuren Sluiten Momenteel gesloten Aanmelden

Hoogstam en meerstam bomen voor de kleine tuin

Je kan er niet omheen. We gaan steeds kleiner en kleiner gaan wonen. In de jaren 90’ was de gemiddelde woonoppervlakte nog 222 m²,  nu is de gemiddelde woonoppervlakte 119 m².  De grootse reden is dat de bouwgrond steeds duurder wordt vanwege de grondschaarste. Bijgevolg wordt de oppervlakte van de tuin steeds kleiner en kleiner. Zeker bij nieuwe verkavelingen is dit het geval. Kies dan ook voor een boom of een meerstam die geschikt is voor de kleine tuin.

Het heeft geen zin om een boom te planten die op volwassen leeftijd te groot wordt, in verhouding met de oppervlakte van de tuin. Door de juiste boom op de juiste plaats te voorzien kunnen er veel problemen vermeden worden. Zoals bv. drastische snoei maatregelen, denkende aan bijvoorbeeld kandelaberen om het kroonvolume te verkleinen. De meeste bomen zijn net op hun mooist als ze in hun natuurlijke vorm kunnen groeien.

Daarom stellen we graag enkele soorten voor die geschikt zijn voor de kleinere tuin.

 

Acer campestre ‘Huiber's Elegant’ - Veldesdoorn

Een zuilvormige selectie waardoor deze veldesdoorn geschikt is voor de smallere tuin. Deze soort is toe te passen als hoogstam boom. In het voorjaar bloeit deze boom veelvuldig met geelgroene tuilen en vormt een grote aantrekkingskracht uit op bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. Na de bloei loopt het blad uit die in de herfst intens goudgeel verkleurt.

Verder stelt deze boom zeer weinig eisen naar standplaats toe en kan ze vele extreme factoren (zoals droogte, strooizout, … ) aan. Deze boom kan goed om met droogte en is toepasbaar in kustgebieden.

Ontdek Acer campestre 'Huiber's Elegant' in onze webshop.

 

Cercis siliquastrum – Judasboom

Een echte blikvanger in het voorjaar, deze boom bloeit veelvuldig met donkerroze – violette bloemtrossen op het naakte hout. Daarna volgt het lichtgroen hartvormig blad.  In de herfst heeft het blad een intens gele herfstkleur. De boom is toepasbaar als hoogstam en als meerstam.

Let op met de standplaats van deze boom, jonge exemplaren zijn gevoelig voor vorst (-10 °C). Zorg voor een standplaats in de halfschaduw of in de zon indien de grond voldoende vochthoudend is. 

De boom is toepasbaar in kustgebieden. Vanwege de penwortel wordt is deze boom enkel te bestellen in kluit of in container.

Ontdek Cercis siliquastrum in onze webshop.

 

 

 

Cornus mas – Gele Kornoelje

Voor wie liever wil werken met enkel inheems plantgoed heeft de keuze voor bijvoorbeeld Cornus mas. Deze plant is toepasbaar als hoogstam en als meerstam. Maar als meerstam komt deze soort nog beter tot zijn recht. Deze kleine boom is een echte winterbloeier, en bloeit met gele bloempjes op het naakte hout. Een extra sierwaarde is de afbladderende schors, maar dit laatste valt pas op bij oudere exemplaren. Na de bloei volgt het glanzend groen blad die in de herfst verkleurt van geel tot oranje. Ook de bessen in het najaar zorgen voor een extra sierwaarde. De bessen dienen ook als voedsel voor de lokale fauna.  

Deze boom stelt weinig eisen maar heeft toch wel een voorkeur voor kalkhoudende gronden. 

Ontdek Cornus mas in onze webshop.

 

 


Crataegus x lavalleei ‘Carrierei’ -  Meidoorn

Zowel toepasbaar als struikvorm als in hoogstam, maar wordt bijna altijd gekweekt als een kleine boom. De boom vertakt zeer goed en heeft een dichte onregelmatige kroon. Het glanzend groen blad geefteen gezonde uitstraling aan dit boompje. In het late voorjaar bloeit deze boom talrijk met witte bloesems. Daarna volgt een rijke vruchtdracht, bestaande uit oranje bessen die blijven hangen tot lang in de winter.

Het is een boompje die weinig eisen stelt, enkel langdurige natte grond wordt niet goed verdragen. De boom is voorzien van talrijke doornen. Verder vormt deze boom een goede drachtboom voor bestuivers en een goede voedselboom voor vogels.

Ontdek Crataegus x lavalleei 'Carrierei' in onze webshop.

 

 

Euonymus alatus - Gevleugelde Kardinaalsmuts

Eerder een heester dan een boom. Maar kan zeker toegepast worden als meerstam. Deze heester heeft een mooie bolronde vorm en opvallende vierkante takken met kurkachtige lijsten. Het blad is heldergroen in de zomer maar vooral de spectaculaire vuurrode herfstkleur maakt van deze kardinaalsmuts een echt pareltje. Deze plant is ook een voedselboom voor vogels dankzij de vruchten die lijken op een ‘kardinaalsmuts’.

Verder stelt deze blikvanger weinig eisen aan de grond maar hou er rekening mee dat deze soort gevoelig is voor droogte en stilstaand water rond de wortels.

Ontdek Euonymus alatus in onze webshop.

 

 

Malus toringo ‘Brouwers Beauty’ - Sierappel

Een sierappelaar met een doorgaande harttak die zowel toegepast kan worden als hoogstam en als meerstam.  Het is een boom die op verschillende momenten van het jaar sierwaarde biedt. Met de witte bloesems in het voorjaar. Geel-oranje vruchten die in de (na)zomer verschijnen en die blijven hangen tot eind oktober. De herfstverkleuring is geeloranje. Deze boom is ook een goede drachtboom voor bestuivers en een voedselboom voor vogels.

Deze boom stelt zeer weinig eisen en kan toegepast worden in verschillende ontwerpen. Enkel opletten met kustgebieden, gezien deze boom gevoelig is voor zeewind.

Ontdek Malus tor. 'Brouwers Beauty' in onze webshop.

 

 

Mespilus germanica ‘Westerveld’ – Mispel

Een langzaam groeiende boom die zowel toegepast kan worden als hoogstam en als meerstam. Deze boom wordt vooral aangeplant om de biodiversiteit te verhogen vanwege de vrucht. Bij de ‘Westerveld’ zijn de vruchten iets groter dan bij de wilde soort. De vruchten zijn pas eetbaar na de eerste nachtvorst. De herfstverkleuring gaat van roodbruin tot diepgeel.

Deze boom is zeer droogteresistent en verdraagt ook goed alkalische gronden.

Ontdek Mespilus germanica 'Westerveld' in onze plantengids.

 

 

Prunus ‘Umineko’ – Chinese hybride kerselaar

Een Chinese hybride met talkrijke spierwitte geurende bloesems in het voorjaar. Tegelijkertijd met de bloei loopt het blad uit. Verkleuring in de herfst gebeurt in alle tinten, maar is voornamelijk oranjerood. De zuilvormige habitus is ideaal voor de smalle tuin.

Het is een boom die heel wat kan verdragen naar standplaats toe. Maar net zoals bij de meeste kerselaars houdt deze boom niet van natte voeten. Deze boom kan trouwens ook dienen als alternatief voor Pyrus calleryana ‘Chanticleer’.

Ontdek Prunus 'Umineko' in onze webshop.

 

 


Quercus rhysophylla ‘Maya’ - Mexicaanse eik

Heb je liever een boom die groen blijft, maar wil je iets anders dan een steeneik of Portugese laurier? Dan kan je kiezen voor een Mexicaanse eik. In tegenstelling tot de meeste eiken blijft deze eik beperkt in omvang in onze streken. Het blad loopt bruinoranje uit en verandert dan naar een glanzend donkergroen blad.

Net zoals bij de meeste groenblijvende planten is deze soort enigszins vorstgevoelig en verdient dan ook een beschutte plaats. Verder stelt deze boom naar standplaats toe weinig eisen, mits voldoende vochthoudende grond. Deze boom wordt voorzien in kluit of in container. Indien er wordt gewerkt met kluit is het beste moment om aan te planten in april. Dit geldt trouwens voor de meeste groenblijvende bomen waaronder ook de steeneik.  

Ontdek Quercus rhysophylla 'Maya' in onze plantengids.

 

 

 

Slotwoord

Naast de vermelde soorten zijn er nog heel wat andere soorten die toepasbaar zijn voor de kleinere tuinen. Alles hangt natuurlijk af van jouw situatie. Weet je niet wat gekozen en in welke richting? Dan kan je als professional in de groene sector steeds terecht bij Willaert voor advies.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven