Roeselare

Zaterdag27-04-20248:00 tot 11:45
Zondag28-04-2024Gesloten
Maandag29-04-20247:00 tot 18:00
Dinsdag30-04-20247:00 tot 18:00
Woensdag01-05-20247:00 tot 18:00
Donderdag02-05-20247:00 tot 18:00
Vrijdag03-05-20247:00 tot 18:00
Zaterdag04-05-20248:00 tot 11:45

Oudsbergen

Zaterdag27-04-2024Gesloten
Zondag28-04-2024Gesloten
Maandag29-04-20248:00 tot 17:00
Dinsdag30-04-20248:00 tot 17:00
Woensdag01-05-20248:00 tot 17:00
Donderdag02-05-20248:00 tot 17:00
Vrijdag03-05-20248:00 tot 17:00
Zaterdag04-05-2024Gesloten
Openingsuren Sluiten Momenteel gesloten Aanmelden
U bent hier: > Tuinklussen in april

Tuinklussen in april

De lente is in het land en door het lengen van de dagen is er terug meer tijd voor verschillende klusjes in de tuin.

SNOEIEN

Ga aan de slag met mediterrane planten: Zo kunt u de vijg en olijf snoeien, maar ook rozemarijn en salie mogen ingekort worden. Door hun zuidelijke afkomst zijn ze een tikje vorstgevoelig. Wanneer u ze te vroeg snoeit loopt u de kans dat ze tijdens milde periodes uitlopen, net dat jonge loof is erg gevoelig voor nachtvorst. Houd u aan de volgende vuistregel: ongeveer vijf tot zes weken voor ijsheiligen kan u beginnen met snoeien, dus vanaf begin april. Voorwaarde voor dit karweitje is natuurlijk wel dat het op het moment van snoeien niet mag vriezen.


Tip: Planten die al vorstschade hebben opgelopen kunt u beter ongemoeid laten, tot het gevaar voor vorst helemaal geweken is. Stel snoeien dan uit tot half mei.


  • Snoei winterbloeiende heesters nu licht bij. Haal de uitgebloeide bloemen en kruisende takken weg om een open, luchtige structuur te creëren 
  • Hou snelgroeiende hagen tijdig bij. Zo kunt u vanaf midden/eind april alvast de taxushagenligusterhagen en laurierhagen al eens een eerste snoeibeurt geven.
    Weetje: Ligustrum is een top bijen- en vlinderplant wanneer je deze pas in september snoeit!
  • Ook half heesters zoals lavendel en zomerheide kunnen teruggesnoeid worden. Het is belangrijk dat u dit niet te diep doet, met andere woorden een duim boven het verhoutte plantengedeelte.
  • Verwijder de afgestorven en zieke plantenresten van siergrassen en vaste planten.

  • Vroeg uitlopende heesters die op eenjarige hout bloeien, zoals Lavatera en Buddleja, mogen flink teruggesnoeid worden tot op het oude hout.
 
 

PLANTEN

Door potplanten te verplanten naar een wat grotere pot met nieuwe potgrond of compost, geeft u ze meer groeiruimte, nieuwe voedingsstoffen en hoeft u ze minder water te geven in de zomer. Schud de kluit voorzichtig uit, rondom de wortels zit immers de meest voedingsarme grond.

  • Zomerbollen planten is een dankbare klus die snel visueel resultaat oplevert. Deze zomerbloeiers combineren mooi met vaste planten. Zomerbollen plant u bij voorkeur eind april - begin mei op een zonnige plek in de border. Hoge Crocosmia’s en Gladiolen doen het prima in de tuin, net als Dahlia’s waarvan ook lage vormen voor plantenbakken bestaan. 
  • De knollen van Dahlia’s mag u al na half april in de border uitplanten. Plant ze in goede, voedzame tuinaarde op een zonnige maar niet te droge plaats om er tot de eerste nachtvorst plezier aan te beleven.
  • Plant de juiste plant op de juiste plaats. Planten voorkomen dat de grond bij droog weer snel uitdroogt. Door ze op de juiste standplaats te zetten garandeert u dat ze in de toekomst zullen blijven groeien en niet te groot worden voor de plaats waar u ze heeft geplant.   
  • Nu de grond opwarmt, kan de border aangevuld worden met bijvriendelijke vaste planten.
 

Tip: Wist u al dat u op onze plantengids kan filteren op planten die bijenlokkend zijn? Zo vindt u gemakkelijk planten die passen binnen uw droomtuin en draagt u onmiddellijk uw steentje “bij”.


 

GAZON

April wordt vaak de grasmaand genoemd. De zon, de stijgende temperaturen en frequente regenval zijn een ideale mix voor het gazon om beschadigde delen (met hulp) te herstellen.

  • Indien het gazon nog niet geverticuteerd werd, kan deze klus nog deze maand uitgevoerd worden - in mei is het te laat. Door mossen en dode grassen uit het gazon te verwijderen kunnen belangrijke voedingsstoffen zoals water, organische- en/of kunstmest de graswortels opnieuw beter bereiken. Doe dit enkel bij droog weer, een nat gazon mag nooit bewerkt worden. Na het verticuteren en bij regenachtige omstandigheden volgt het bemesten.
  • Het gras kan terug wekelijks tot op de gewenste hoogte gemaaid worden.

 

ZAAIEN

  • Zaai eenjarige zomerbloemen zoals Oost-Indische kers en Tagetes in april onmiddellijk in de volle grond.
  • Zaai nieuw gras op de kale plekken die ontstaan zijn door het verticuteren. Vergeet niet regelmatig te sproeien als het weinig regent. 
  • Vanaf de grond opgewarmd is door de voorjaarszon kunnen terug allerlei groenten gezaaid worden in de moestuin: zomerandijvie, bleekselder, pompoenen, radijzen, knolselder, peterselie, prei, rode kool, spruiten,… Gevoelige gewassen, zoals aubergines en courgettes, moeten wel nog onder glas worden gezaaid. Deze gevoelige planten mogen sowieso pas na de laatste vorst naar buiten worden verplaatst.
  • Span draden met aluminiumfolie, cd’s of plastic boodschappentasjes op plaatsen waar gezaaid is om vogels weg te houden.

 

ONDERHOUD

  • Mulch borders, hagen en rozen met organische mest. Het geeft borders een serene aanblik omdat het voor eenheid zorgt. Daarnaast worden er voedingsstoffen aan de grond toegevoegd en helpt het om onkruid te onderdrukken. Het beschermt tevens de grond tegen oververhitting en uitdroging.
  • Ook onkruid wieden blijft noodzakelijk in april.
  • Voorspelt het weerbericht nog nachtvorst? Dek bloeiende Rododendrons goed af zodat de bloemen niet sterven. Haal de bescherming ’s morgens wel weer weg.
  • Pas geplante bomen en heesters hebben regelmatig water nodig. Naast het regelmatig water geven kan een irrigatiesysteem aangelegd worden.
 

De poreuze druppelslang is heel eenvoudig te gebruiken en is ideaal voor het bewateren van siertuin, moestuin en serres.

De druppelslang kan ondergronds of bovengronds gebruikt worden. De slang bespaart bij ondergrondse installatie tot wel 50% water doordat het niet verdampt.

De zweetslang zorgt voor een zuinige irrigatie door een doelgerichte druppelafgifte bij de wortels van de planten of groenten. Deze slang 'zweet' één tot drie liter per uur per meter, is UV bestendig en kan tot -20°C verdragen mits deze afgetapt is.

Let op!: ijzerhoudend water is niet geschikt voor de zweetslang of een druppelbevloeiing.

 

  • Zorg dat klimplanten voldoende steun hebben en bind ze goed aan.
  • Knip uitgebloeide bloemen uit Narcissen. 
  • Wacht met het planten van waterplanten tot volgende maand. Het water moet nog op temperatuur komen.
 

 

GENIETEN

April is dé maand waarin de fruitbomen in bloei komen. Ook de bloeiende magnolia’s vormen een hoogtepunt van het voorjaar. 

April is ook de maand van Pasen. En wie Pasen zegt, zegt eieren rapen! Een intens familiaal moment.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven