Roeselare

Donderdag25-04-20247:00 tot 18:00
Vrijdag26-04-20247:00 tot 18:00
Zaterdag27-04-20248:00 tot 11:45
Zondag28-04-2024Gesloten
Maandag29-04-20247:00 tot 18:00
Dinsdag30-04-20247:00 tot 18:00
Woensdag01-05-20247:00 tot 18:00
Donderdag02-05-20247:00 tot 18:00

Oudsbergen

Donderdag25-04-20248:00 tot 17:00
Vrijdag26-04-20248:00 tot 17:00
Zaterdag27-04-2024Gesloten
Zondag28-04-2024Gesloten
Maandag29-04-20248:00 tot 17:00
Dinsdag30-04-20248:00 tot 17:00
Woensdag01-05-20248:00 tot 17:00
Donderdag02-05-20248:00 tot 17:00
Openingsuren Sluiten Vandaag open tot 18:00u Aanmelden
U bent hier: > De fleurige moestuin

De fleurige moestuin

Een tuin om van te genieten, te smullen en in bezig te zijn !

De moestuin, in de volksmond groenselhof of lochtinck genoemd, is een tuin waar groenten worden gekweekt voor eigen gebruik.
Een groentetuin is zelden gelegen in de ‘siertuin’ en wordt vaak als een apart tuingebeuren gezien. Bij de aanleg van een klassieke 'groenselhof' wordt er ieder voorjaar gestart met een kale bodem die men spit en onkruidvrij maakt. Vaak is de tuinman of -dame al in de winter bezig met de opmaak van een teeltplan waarbij bijzondere aandacht gaat naar de vruchtwisseling. Bekijk hier onze tips ivm het kweken van tomaten en kruiden.
Door de kleinere beschikbare ‘open’ ruimte in de hedendaagse woonwijken en het verlangen naar het zelf kunnen oogsten en proeven van groenten en vruchten uit eigen tuin is de ‘vierkante meter‘ tuin terug hip!
Toch ontzien veel tuineigenaars  dit gebeuren, omdat ze te weinig beschikbare vrije tijd hebben.




De “Fleurige moestuin “ is dan ook een handig alternatief voor de arbeidsintensieve opbrengstmoestuin. Bijzonder in deze tuin is de mix van eetbare - en sierplanten. Er is plaats voor rozen, kruiden, wilde bloemen, groenten, fruit en rijkbloeiende vaste planten. Bij de aanleg van de moestuin wordt rekening gehouden met de combinatie van overwinterende planten (tweejarigen en vaste planten) en hun zaailingen en de inplant of het zaaien van groenten.

Plantenbedden worden vaak verhoogd met gevlochten natuurlijke of kunstmatige wilgentenen. De grond uit de eventueel aan te leggen paden worden als heuveltjes ingepast zodat warmteminnende planten zoals kruiden ook in deze tuin hun plekje vinden.

Klassieke groenten worden er vervangen door ouderwetse rassen of salade variëteiten met allerlei kleuren. Niet geoogste groenten blijven staan en worden door hun bloei en wintersilhouet visueel aantrekkelijk.
Bekijk hier ook ons assortiment toebehoren zoals potgrond, zaai- en stekgrond, gereedschap,...

Potten op het terras met kruiden, lavendel of éénjarigen zorgen ervoor dat de verharding naadloos aansluit op de ‘fleurige moestuin’.

Als je werkt met een goede basis van sierplanten - met hier en daar enkele groenten - blijft de tuin er ook na de oogst goed uitzien.




Enkele tips:

Avondlijke bloemengeuren…. onbekend is onbemind

Ook 's nachts zijn er vlinders actief…. motten (nachtvlinders). Deze pareltjes (ze zijn vaak mooier dan de gekende dagvlinders) hebben een lange roltong die enkel de nachtbloeiers kunnen helpen bij hun bestuiving. De bekendste nachtbloeier is de kamperfoelie (Lonicera periclymenum of Lonicera henry) . Andere zwaar geurende nachtbloeiers zijn Hesperis, Nicotiana, Phlox var., Saponaria, Oenothera en verschillende lelieachtigen.

Dahlia’s terug van weggeweest!

Dit knolgewas (elke winter vorstvrij bewaren of met winterdek) is van oudsher een moestuinplant ook in oude boerentuinen of bij notoire plantenliefhebbers kon je deze nog terug vinden. De geringe zorg en een uitbundige bloei in de nazomer in combinatie met siergrassen maakt deze eetbare plant terug geliefd. Dahlia's komen oorspronkelijk uit Midden en Zuid-Amerika en werden voor het eerst in 1789 in Europa geïntroduceerd. In het begin werden ze als voedingsgewas geteeld. Maar de smaak werd niet gewaardeerd en al gauw ontdekte men de mooie bloemen. Ondertussen zijn door kruisingen vele variëteiten ontstaan en bestaan er op dit moment wel meer dan 20.000 variëteiten.
Dahlia's onderscheiden zich door hun veelzijdigheid in vorm, bloeihoogte en kleur. Ze zijn geschikt om in de perken, borders met vaste planten of in bloembakken te planten en geven kleur tot aan de eerste nachtvorst. De knollen zo planten dat ze juist met enkele centimeters grond bedekt zijn. Direct na het planten flink water geven en beschermen tegen eventuele nachtvorst. Door het verwijderen van uitgebloeide bloemen zullen de nieuwe bloemknoppen ook grote bloemen voortbrengen en met een klein beetje zorg heeft u dus bloemen vanaf juni tot en met oktober.

Bekijk ook onze webshop of catalogus voorjaarsplanten voor ons groot assortiment.

Alternatieve bestrijdingsmiddelen

Bladluizen!
Oostindische kers (Tropaeolum majus) wordt vaak gebruikt in de moestuin of om verloren hoekjes zoals de composthoop te verbergen. De bladeren en bloemen worden gebruikt in salades. Het schijnt dat slakken er niet van houden. Dus ideaal als biologisch afschrikmiddel.
De Lupine als groenbemester. Deze planten zijn echter geliefd bij bladluizen en zorgen ervoor dat deze zich kunnen verplaatsen naar andere planten in de buurt.
(Biologische bestrijding Pyretrex)

Goudsbloemen (Calendula officinalis) - en zonnebloemen (Helianthus annuus), Afrikaantjes (Tagetes) en viooltjes (Viola).

Al deze éénjarigen zaaien zich ieder jaar vlotjes uit en zorgen hierdoor voor een natuurlijk effect van de moestuin. Viooltjes bloeien vaak in de winter door en zijn lekker en decoratief in salades. Goudsbloemen schijnen veel helende eigenschappen te bezitten. Zeker de moeite om dit eens op te zoeken. Afrikaantjes worden dan weer gebruikt om aaltjes te weren uit de moestuin. Dit dankzij de sterke geur die de bloemen afgeeft.

 

Help de bij

Kruiden bloeien! Tot een paar jaar geleden knipten vele tuinliefhebbers de bloemen uit hun kruiden, dit om het jonge frisse blad voor consumptie te behouden. Zo zijn bvb de bloemen van bieslook (Allium schoenoprasum) zeer decoratief en geliefd bij bijen en hommels.

Men kan een stuk grond gebruiken om in te zaaien met een bij- en vlindermengsel. Of het inzaaien van een groenbemester zoals Phacelia of gele mosterd. Je zal er de bijen een geweldig plezier mee doen om deze nectarrijke plant te laten staan in de herfst. Na de winter kan je de groenbemester inspitten en zo terug voeding geven aan de bodem. Ontdek hier welke planten echte bijen-lokkers zijn.

Waarom niet eens aardbeien plaatsen tussen de planten? De bosaardbei of Fragaria vesca zorgt voor lekkere zoete snoepjes waar kinderen dol op zijn.

Door zijn ruim assortiment en de beperkte kennis bij de tuineigenaar is deze nieuwe tuintrend een economische en boeiende uitdaging voor de tuinaanlegger en tuinarchitect!

Voor meer info : 

Steven De Bruycker
Vertegenwoordiger en adviseur
Boomkwekerij Willaert

 

 

 

 

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven