Roeselare

Vrijdag19-04-20247:00 tot 18:00
Zaterdag20-04-20248:00 tot 11:45
Zondag21-04-2024Gesloten
Maandag22-04-20247:00 tot 18:00
Dinsdag23-04-20247:00 tot 18:00
Woensdag24-04-20247:00 tot 18:00
Donderdag25-04-20247:00 tot 18:00
Vrijdag26-04-20247:00 tot 18:00

Oudsbergen

Vrijdag19-04-20248:00 tot 17:00
Zaterdag20-04-2024Gesloten
Zondag21-04-2024Gesloten
Maandag22-04-20248:00 tot 17:00
Dinsdag23-04-20248:00 tot 17:00
Woensdag24-04-20248:00 tot 17:00
Donderdag25-04-20248:00 tot 17:00
Vrijdag26-04-20248:00 tot 17:00
Openingsuren Sluiten Vandaag open tot 18:00u Aanmelden
U bent hier: > Eetbare tuin

De eetbare tuin

Wat een plezier om de borders en massieven vol in bloei te zien in deze zomerse periode. De vaste planten en éénjarigen in bloei zijn een streling voor het oog.

Wat als deze planten nu eens een extra eigenschap verborgen hielden? En als we nu eens onze aandacht verleggen van de tuin naar ons bord? Open je smaakpapillen en breng vreugde, kleur en smaak in je gerechten dankzij de eetbare planten!

We denken steeds aan de traditionele smaakmakers in de tuin zoals kruiden en groenten als we het over eetbare  planten hebben, maar ook andere planten, vooral begeerd voor hun prachtige bloemen zitten boordevol smaak.

Hieronder lijsten we er enkele op die uw zomerse gerechten kunnen opfleuren! Smakelijk!

 

Begonia semperflorens 

Wordt verkocht als éénjarige in het voorjaar en de zomer, maar kan, dankzij zijn wortelsysteem, meerdere jaren overleven als vaste plant.
Deze terrasplant groeit makkelijk en snel en kan zowel extreem droge als nattere periodes weerstaan. Blijft wel vorstgevoelig (-5°C)

Eetbare bloemen: De kroonbladen van de bloem van de Begonia semperflorens hebben een zurige smaak en geven een frisse toets aan uw slaatje of fruitsalade. We bevelen aan om de stampers en de meeldraden te verwijderen vooraleer je de bloem op eet. 

 

Hosta

Eetbare bloem, wordt gebruikt als secundaire groente in Azië.
De Hosta montana blijft de meest geconsumeerde variëteit.
De bloemen van de Hosta kunnen gebruikt worden in een slaatje, gekonfijt, gefrituurd, gemarineerd of rauw. De bloemen worden vers geplukt als ze net openen, bij voorkeur ’s morgens.

Andere Hosta soorten die voor consumptie gebruikt kunnen worden zijn:  Hosta plantaginea, Hosta clausa, Hosta tardiva, Hosta fortunei, Hosta clavata, Hosta longissima, Hosta nigrescens, Hosta rectifolia

Andere delen van de planten zoals de knoppen, de jonge scheuten, de bladeren en de bloemknoppen van bepaalde soorten zijn ook eetbaar.


Hemerocallis 

Deze vaste plant staat bekend om zijn stervormige bloemen. Gemakkelijk in onderhoud en beschikbaar in vele kleuren, houdt van een standplaats in de volle zon.
Eetbare bloemen: Slechts enkele soorten zijn eetbaar.
Ze hebben een krokante textuur en het een peperige nasmaak.
De bloemen met een bleke kleur zouden de beste smaak hebben.
De bloemknoppen kunnen gebakken of gefrituurd worden


Viola odorata 

Over het algemeen zijn de bloemen van alle violen eetbaar, maar bepaalde violen zijn smakelijker dan andere.
Violen zoals de Viola odorata of Viola 'freckles' kunnen gekozen worden voor het geparfumeerde smaak. Worden veelal gebruikt in een slaatje of trekken er thee of siroop van.
Een smaak die ook terug komt in een sorbet.


Calendula

De bloemen van de ‘goudsbloem’ beschikken over een heleboel therapeutische eigenschappen. Werkt ontsmettend, ontstekingsremmend en helend.
Vervanger voor saffraan, eetbare bloemknoppen.
Kan gebruikt worden in een slaatje, soep, boter , sauzen en koekjes.


Oxalis deppei 

De Oxalis zijn een verzameling van ongeveer 500 verschillende soorten, maar degene die we hier bespreken onderscheidt zich door zijn tweekleurig blad (bruin in het hart en groen aan de buitenkant)
Deze bodembedekker kan ook als kamerplant gebruikt worden. Is gevoelig aan vorst, het is dus aangeraden om in pot de kweken zodat deze vorstvrij kunnen overwinteren.
De bladeren van deze plant zijn eetbaar en kunnen een subtiele citroensmaak aan je gerechten geven.  Dient in beperkte hoeveelheden gebruikt te worden door de hoge concentratie aan oxaalzuur.


Tropaelum majus 

Éénjarige die zich elk jaar natuurlijk uitzaait.
De Oost-Indische kers bezit een heleboel eetbare delen: bloemknoppen, zaden, bladeren, bloemen,…

De bloemen hebben een gepeperde volle smaak, waterkersachtig, zitten boordevol vitamine C
De zaden kunnen ook gemarineerd worden zoals kappertjes.


Verbena hybrida 

Deze vaste plant die ook als éénjarige gebruikt wordt, vraagt een zonnige standplaats in een lichte, goed gedraineerde grond.
Met zijn gekarteld blad en vierkante stelen geeft deze plant bloeiende pluimen die tal van nuttige insecten aantrekken.
Vaak gebruikt als éénjarige is de Verbena ook een eetbare plant, de bloemen geven kleur aan uw zomerse slaatjes.


Alyssum maritima 

Deze Brassicaceae met witte bloemen verdraagt een rotsachtige en droge bodem en een standplaats in de volle zon.
Een ideale bodembedekker die een mooi wit tapijt vormt. Vaak gebruikt als decoratie kan deze plant ook geconsumeerd worden. Kan rauw of gebakken gegeten worden in een slaatje of in specerijen.


Malva sylvestris 

Deze stijlvolle plant met rechtopstaande stengels en paarse bloemen wordt vaak gebruikt als sierplant, maar ze kan ook je gasten imponeren in een lekker gerechtje.
Zijn bladeren en stengels kunnen gebakken gegeten worden en de jongste bladeren zelfs rauw. De malva kan veelvuldig gebruikt worden: in een bouillon, gratins, taarten, donuts, in slaatjes…
Van de bloemblaadjes kan siroop gemaakt worden of rauw gegeten worden in bijvoorbeeld een dessert.
Erwten kan je vervangen door de knop van de Malva, tevens is het een alternatief voor kappertjes.
Een klein wist-je-datje: de wortels zijn ook eetbaar! Deze plant is dus op z’n geheel eetbaar.

 


 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven