Roeselare

Vrijdag19-04-20247:00 tot 18:00
Zaterdag20-04-20248:00 tot 11:45
Zondag21-04-2024Gesloten
Maandag22-04-20247:00 tot 18:00
Dinsdag23-04-20247:00 tot 18:00
Woensdag24-04-20247:00 tot 18:00
Donderdag25-04-20247:00 tot 18:00
Vrijdag26-04-20247:00 tot 18:00

Oudsbergen

Vrijdag19-04-20248:00 tot 17:00
Zaterdag20-04-2024Gesloten
Zondag21-04-2024Gesloten
Maandag22-04-20248:00 tot 17:00
Dinsdag23-04-20248:00 tot 17:00
Woensdag24-04-20248:00 tot 17:00
Donderdag25-04-20248:00 tot 17:00
Vrijdag26-04-20248:00 tot 17:00
Openingsuren Sluiten Vandaag open tot 18:00u Aanmelden

In de Moestuin van Willaert: Tuinkruiden [Deel I]

Tuinkruiden


De lente is in het land, het moestuinseizoen draait op volle toeren. Hoog tijd om enkele bijzondere plantensoorten in de kijker te zetten, en een aantal tips mee te geven voor een geslaagde oogst.

In onze eerste moestuinblog kreeg de aardbei de eer om de spits af te bijten. Deze keer schenken we bijzondere aandacht aan enkele tuinkruiden. Maak je alvast klaar voor een oase van fantastische geuren en kleuren!

Voor we dieper ingaan op enkele specifieke soorten, nog wat algemeen – maar héél belangrijk – advies. Kruiden groeien immers van nature op rotsachtige, droge en kalkrijke bodems. Daarom vind je ze vaak terug in Zuid-Frankrijk, Italië en dichter bij ons in de Ardennen. Heb je plannen om zelf kruiden te kweken, zorg dan voor de juiste omgeving: werk – indien mogelijk – met rotstuinen, of iets eenvoudiger – met bloembakken.


Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

Starten doen we met Rozemarijn. In Italië naast Peterselie het meest gebruikte tuinkruid. Rozemarijn is een droogte minnend kruid, met een voorkeur voor een plekje in de zon. Verdamping vermijden is bijgevolg héél belangrijk. Geen nood. Zijn kenmerkend grijs blad zorgt voor wezenlijke protectie. Bovendien verdraagt Rozemarijn, ondanks een zonneklopper te zijn, héél goed vorst en wind. Maar in strenge vorstperiodes is het aan te raden ze af te dekken als ze niet op een beschut plaatsje staat.

Op zoek naar een oppeppertje? Dan is dit kruid helemaal wat je nodig hebt! Rozemarijn heeft immers de reputatie een uitstekende koffievervanger te zijn. Meng één liter water en 20 gram Rozemarijn, en drink ongeveer vier tassen per dag van de oplossing. Energie verzekerd!


Salie – Salvia officinalis


Salie, inheems in Zuid-Europa, is net als Rozemarijn een droogte minnend kruid en kan voornamelijk teruggevonden worden op zonnige berghellingen. Bijgevolg gaat er héél wat energie uit naar de bescherming tegen zonlicht en verdamping. Hou er dan ook rekening mee dat Salie minder expansief is in zijn groei. Een opmerking die ook opgaat voor Rozemarijn. Wil je je kansen op een geslaagde oogst maximaliseren, dan plant je best op lichte grond. Nog een extra tip: salie is normaliter voldoende vorstbestendig, maar bij te felle winterse temperaturen zorg je beter voor de nodige afscherming.

Last van bevende handen? Salie zou wel eens de oplossing kunnen zijn! Het kruid verstevigt immers de zenuwen en zou bevingen tegengaan.


Citroenmelisse – Melissa officinalis

Volgende aan de beurt: Citroenmelisse – oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. Een héél eenvoudig te kweken kruid, dat erg goed gedijt in de zon. Het zonlicht zorgt er bovendien voor dat het kruid een uitermate lekkere smaak zal krijgen.
Let wel op: Citroenmelisse vormt lange worteluitlopers en groeit op iedere tuingrond. Dit kan er bijgevolg voor zorgen dat het kruid andere planten zal overgroeien. Wil je dit voorkomen, maak dan gebruik van ecolatten of andere wortelbeschermers. Een andere optie is dat je de Citroenmelisse gaat opplanten in potten.

Citroenmelisse wordt beschouwd als de koningin van de opwekkende kruiden omdat het de levenslust heel sterk zou aanwakkeren. Wil je je dag vol positieve energie starten, dan weet je wat je te doen staat!


Peterselie – Petroselenium crispum

Peterselie mag gerust beschouwd worden als dé vitaminebom onder de kruiden. Het kruid – dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse-Zeegebied – bevat immers vitamine A en B, ijzer, calcium, fosfor, magnesium en noem maar op.

Peterselie groeit op nagenoeg alle gronden en is helemaal niet veeleisend. Toch zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee gaat houden, wil je zekerheid op een geslaagde oogst. Zo geef je Peterselie – in tegenstelling tot enkele van de eerder besproken kruiden – beter geen zonnebad. Ga liever op zoek naar een plekje in de (half) schaduw. Zorg bovendien voor een humusrijke, vochthoudende en frisse grond.

Beschik je niet over geschikte grond? Geen probleem! Peterselieplantjes zijn eveneens uitermate geschikt voor in bloembakken.


Lievevrouwbedstro – Galium odoratum

Hekkensluiter van dit blogartikel rond (tuin)kruiden, maar daarom niet minder interessant: Lievevrouwbedstro. Een kruid dat héél wat gelijkenissen met Peterselie vertoont.
Ook hier zorg je best voor een standplaats in de schaduw, en een humusrijke bodem. Lievevrouwbedstro is immers een vaste, winterharde plant.

Ben je een nerveus persoon, gebruik dan wat Lievevrouwbedstro. Het heeft namelijk een héél erg ontspannende werking. Neem een kop heet water, breng 2 eetlepels van het kruid aan, en je zal in een mum van tijd helemaal zen zijn. Succes!

Ziezo, een heleboel weetjes over het hoe en wat van tuinkruiden. Nog niet voldaan? Wel dan hebben we goed nieuws voor jou! Deel I zit erop, maar we hebben nog méér tips & tricks in petto. In Deel II zullen we dieper ingaan op enkel héél bijzondere en minder gekende tuinkruiden. Tot dan?!


Wil je zelf aan de slag gaan, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren of kom gerust even langs. Boomkwekerij Willaert beschikt over een groot assortiment kruiden. We helpen je graag bij een succesvolle oogst!

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven